Mijn kind wordt 18 jaar

Wordt uw kind binnenkort 18 jaar? Of is hij/zij net 18? We begrijpen dat er daardoor een aantal zaken gaan veranderen en geregeld moeten worden. Eén daarvan is de zorgverzekering. Vanaf de maand na zijn/haar verjaardag is uw kind niet meer gratis met u meeverzekerd. Wat betekent dit voor u? 

Wat verandert er als uw kind 18 jaar wordt?

Uw kind is tot zijn of haar 18e gratis met u of uw partner meeverzekerd tegen ziektekosten. De maand nadat hij of zij 18 jaar wordt, moet u of uw kind premie betalen voor zijn of haar zorgverzekering. Ook heeft hij of zij dan een verplicht eigen risico van € 385. Uw kind ontvangt hierover van ons een brief.

Tip: Vraag zorgtoeslag aan!

Veel jongeren ontvangen € 94 zorgtoeslag per maand. Zo betaalt u of uw kind minder zelf voor de zorgverzekering.

Eigen zorgverzekering of meeverzekerd? Bekijk de opties

Uw kind kan een eigen zorgverzekering afsluiten. Of uw kind blijft met u meeverzekerd, met dezelfde of een aangepaste zorgverzekering. Wat doen de meeste 18-jarigen? Welke zorgverzekering past het beste bij uw kind? We hebben de opties voor u op een rij gezet. En helpen u graag de juiste keuze te maken!

Hulp nodig bij uw keuze?

Dit kunt u kiezen bij een zorgverzekering.

 • Basisverzekering

  In Nederland is een basisverzekering verplicht. Zo is iedereen in één keer goed verzekerd voor de meest voorkomende zorg, zoals een huisartsbezoek, medicijnen of medisch specialistische zorg. IZZ Zorgverzekering door VGZ biedt keuze uit 3 varianten basisverzekeringen:

 • Hoogte van het eigen risico

  Iedereen van 18 jaar en ouder heeft een wettelijk verplicht eigen risico van € 385. De zorgverzekeraar betaalt zorgkosten pas als die hoger zijn dan het eigen risico. Er zijn uitzonderingen, zoals een bezoek aan de huisarts. Daarvoor betaalt niemand eigen risico.

  Verwacht u weinig zorgkosten voor uw kind? Dan kunt u kiezen voor een extra eigen risico. Dit heet het vrijwillig eigen risico. Dan wordt het eigen risico bijvoorbeeld € 885, maar wordt de premie wel lager.

  Tip: Zorg dat u of uw kind dan wel geld apart zet om onverwachte zorgkosten te kunnen betalen. Stel, uw kind heeft zijn/haar kniebanden gescheurd op het voetbalveld en moet naar het ziekenhuis. U of uw kind krijgt daarvan een rekening van € 800. Het eigen risico is € 385. Dit betekent dat u of uw kind € 385 zelf betaalt. De rest van de rekening, namelijk € 415, betaalt de zorgverzekering. Het eigen risico is dan op. Heeft uw kind de rest van het jaar nog vaker zorg nodig? Dan betaalt de verzekering die rekeningen.

  Het eigen risico van uw kind berekenen we voor de rest van het jaar. Wordt uw kind in juli 18 jaar? En heeft hij of zij een eigen risico van € 385? Dan wordt het eigen risico voor dit jaar € 160,42 (€ 385/12 maanden x 5 resterende maanden).

 • Aanvullende verzekering en/of tandartsverzekering
  Een basisverzekering vergoedt niet alles. Voor extra zorg kunt u daarom een aanvullende verzekering voor uw kind afsluiten. Dit is niet verplicht. Bedenk goed of dat voor uw kind zin heeft. Heeft uw kind een sterk gebit of nooit gaatjes? Dan heeft hij/zij niet zo veel aan een tandverzekering. De kosten voor de verzekering zijn dan hoger dan de rekening van de tandarts.

  Sport uw kind veel en heeft hij/zij regelmatig een blessure? Dan kan het slim zijn om een aanvullende verzekering te kiezen die fysiotherapie ruim vergoedt.

  Ook een bril of contactlenzen worden vergoed vanuit een aanvullende verzekering. 
 • Korting op de premie met een collectieve zorgverzekering
  Mogelijk krijgt uw kind korting op de premie via uw of zijn/haar werkgever of het lidmaatschap van een vereniging. Dit heet collectief verzekeren.
 
Bel voor gratis advies

Dan kijken we samen welke zorgverzekering het beste bij uw kind past. En helpen we u met het wijzigen of afsluiten. Bel: 088 – 131 16 51

Wij zijn bereikbaar op werkdagen van 8.00 tot 18.00 uur. U betaalt uw gebruikelijke belkosten. 

Checklist

Overleg met jouw kind

Jij heb vast meer ervaring met zorgverzekeringen dan je kind. Adviseer en help hem/haar daarom.

Bekijk wat je kunt bespreken

Kies vóór de 18e verjaardag

Wilt u de zorgverzekering van uw kind wijzigen? Maak dan vóór zijn/haar 18e verjaardag een keuze.

Lees hier waarom

DigiD aanvragen

Met DigiD logt uw kind in op websites van de overheid. En regelt hij/zij zorgzaken online in Mijn VGZ en de VGZ Zorg app.

Check wat uw kind nodig heeft

Zorgtoeslag aanvragen

Veel jongeren ontvangen per maand € 94 zorgtoeslag. Zo betaalt u of uw kind minder zorgkosten zelf.

Lees meer over zorgtoeslag

Kies een zorgverzekering

Kiest uw kind een eigen zorgverzekering of blijft hij/zij met u meeverzekerd? En welk eigen risico kiest uw kind?

Check de opties

Handige tips

Bekijk waarom dat handig is

Veelgestelde vragen

 • Ik wil dat mijn kind een eigen zorgverzekering kiest. Hoe haal ik hem/haar van mijn polis?
  We halen uw kind automatisch van uw polis af wanneer hij/zij een eigen zorgverzekering afsluit. U hoeft hier niets voor te doen. Uw kind kan zelf online zijn/haar premie berekenen en afsluiten.
 • Wordt mijn kind automatisch van mijn polis gehaald als hij/zij afstudeert of 27 jaar wordt?
  Nee hoor. Ook dan kan uw kind met u meeverzekerd blijven. Er is geen leeftijdsgrens voor de verzekerden op 1 polis. Ook maakt het niet uit of uw kind wel of niet studeert als hij/zij met u meeverzekerd wil blijven.
 • Kan ik thuiswonende kinderen ouder dan 18 jaar ook meeverzekeren?
  Dat kan. Er is geen leeftijdsgrens voor de verzekerden op 1 polis. Ook wanneer uw kind verhuist kan hij/zij met u meeverzekerd blijven.

  Houdt u er wel rekening mee dat u de premie en het eigen risico voor uw kind betaalt als hij/zij met u meeverzekerd is.
 • Mijn kind wordt pas in de loop van het jaar 18. Waarom betaal ik zijn/haar premie al aan het eind van het voorgaande jaar vooruit?
  Betaalt u per jaarbetaling? Dan schrijven wij eind december de premie voor alle verzekerden op uw polis voor het komende jaar af. Omdat uw kind in de loop van het jaar 18 jaar wordt, betaalt u ook voor hem/haar premie voor het deel van het jaar dat uw kind premieplichtig is.

  U betaalt voor uw kind premie voor hetzelfde pakket als hij/zij nu heeft. Dat is hetzelfde pakket dat uw kind krijgt als u besluit zijn/haar zorgverzekering niet te wijzigen. Kiest uw kind een eigen zorgverzekering of wijzigt u de zorgverzekering van uw kind? En heeft u daardoor te veel betaald? Dan krijgt u het te veel betaalde bedrag natuurlijk terug.
X
Wij gebruiken cookies om uw website-ervaring te verbeteren. Als u op akkoord klikt, dan gebruiken wij cookies voor de werking van de website, statistieken, social media en online marketing.
Weigeren
Akkoord