Voorkeursbeleid geneesmiddelen

Bij de drogist of apotheker kunt u kiezen uit allerlei pijnstillers met paracetamol. Ze werken allemaal even goed. Welke pijnstiller neemt u? Grote kans dat u voor de goedkoopste kiest. Wij doen ook zoiets: van een aantal geneesmiddelen vergoeden we alléén de variant met de laagste prijs. Dit noemen we het ‘voorkeursbeleid’. Zo houden we de zorg betaalbaar en uw premie zo laag mogelijk.

Om welke geneesmiddelen gaat het?

Dat ziet u in het overzicht met voorkeursgeneesmiddelen. Soms verandert deze lijst. Uw apotheek weet altijd welke middelen geleverd mogen worden.

Wij vergoeden goede en goedkopere medicijnen

Vaak maken meerdere fabrikanten een geneesmiddel met dezelfde werkzame stof en dezelfde werking. Deze middelen verschillen in prijs, maar niet in kwaliteit.

Wij vergoeden het goedkoopste medicijn: het voorkeursgeneesmiddel. Het gaat om hetzelfde geneesmiddel, dat hetzelfde werkt. Het zit alleen in een ander doosje. Alle voorkeursgeneesmiddelen zijn door het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen goedgekeurd op het gebied van kwaliteit, werkzaamheid en veiligheid.

Besparen met het voorkeursbeleid

Voorkeursgeneesmiddelen tellen niet mee voor uw verplicht en vrijwillig eigen risico. Alleen de kosten die de apotheek in rekening brengt om het middel te leveren (terhandstellingskosten) vallen onder het eigen risico.

Met het voorkeursbeleid besparen we in de kosten voor de steeds duurder wordende zorg. Zo houden we de zorg betaalbaar!

Wat schrijft uw arts voor?

Wij hebben met artsen afgesproken dat zij de werkzame stof op het recept vermelden in plaats van een merknaam. Uw apotheker zorgt er dan voor dat u het voorkeursgeneesmiddel krijgt.

Uitzondering

Bij hoge uitzondering kan het voorkomen dat het voor u medisch noodzakelijk is om toch een geneesmiddel van een ander merk te gebruiken. Bijvoorbeeld omdat u een allergie hebt voor een vul- of hulpstof van het voorkeursgeneesmiddel. Dan krijgt u het andere (duurdere) middel vergoed. Uw arts vermeldt dan ‘medische noodzaak’ op het recept. De kosten van dit geneesmiddel vallen volledig onder uw eigen risico.

Er kan alleen sprake zijn van medische noodzaak als u het voorkeursgeneesmiddel al een keer hebt gebruikt. Wij hebben apothekers gevraagd dit te controleren. Het is dus mogelijk dat de apotheker, in overleg met uw arts, afwijkt van het recept en u toch het voorkeursgeneesmiddel meegeeft.

Vergoeding voor geneesmiddelen

Wilt u meer weten over welke medicijnen u wel en niet vergoed krijgt? Lees dan meer informatie over de vergoeding van medicijnen


Veelgestelde vragen

Hebt u een vraag over het voorkeursbeleid voor geneesmiddelen? Wij hebben de antwoorden op de veelgestelde vragen voor u op een rij gezet.