Vergoeding geneesmiddelen (apotheek) 2019

Als u een geneesmiddel nodig hebt, dan is het handig om van tevoren te weten wat u vergoed krijgt. En wat u eventueel zelf moet betalen. Dit hangt van een aantal zaken af. Onder andere van het soort geneesmiddel dat u nodig hebt en uw keuze voor een apotheek.


Welke geneesmiddelen krijgt u vergoed?

Als u een geneesmiddel nodig hebt, krijgt u dat meestal gewoon vergoed vanuit de basisverzekering. Dit geldt voor alle geneesmiddelen die voorkomen in het geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS) van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Op www.medicijnkosten.nl ziet u of uw geneesmiddel in het GVS is opgenomen. En welke voorwaarden er voor vergoeding gelden. Ook leest u of u voor uw geneesmiddel een wettelijke eigen bijdrage betaalt. In 2019 is de bijbetaling voor geregistreerde geneesmiddelen maximaal € 250 per jaar.

Let op: voor onderstaande geneesmiddelen gelden aparte voorwaarden

Eigen risico voor geneesmiddelen

Voor sommige medicijnen betaalt u geen eigen risico. Dit zijn de medicijnen die vallen onder het voorkeursbeleid geneesmiddelen. Gebruikt u een ander geneesmiddel dan het voorkeursgeneesmiddel? Dan betaalt u hiervoor wel uw eigen risico.

Hiervoor betaalt u geen eigen risico:

  • Geneesmiddelen die vallen onder het voorkeursbeleid
  • Wettelijke eigen bijdrages

En hiervoor wel:

  • Geneesmiddelen die niet vallen onder het voorkeursbeleid
  • Terhandstellingskosten en de kosten van het begeleidingsgesprek

Keuze voor een apotheek

Bij gecontracteerde apotheken krijgt u maximaal 100% van de kosten van uw geneesmiddelen vergoed. Gaat u naar een apotheek waarmee wij geen contract hebben? Dan krijgt u vaak een lagere vergoeding. U vindt alle gecontracteerde apotheken in Vergelijk en Kies.

Machtiging voor een vergoeding

Voor bepaalde geneesmiddelen en op maat gemaakte medicijnen heeft u vooraf machtiging van ons nodig. Anders krijgt u geen vergoeding.

Lees meer over het aanvragen van een machtiging


Komt u er niet uit? Onze klantenservice helpt u graag

De vergoeding van medicijnen is best ingewikkeld. Komt u er niet uit? Dan kunt u ook contact opnemen met onze klantenservice. Houdt u wel uw Z-indexnummer bij de hand? Dan kunnen we u meteen helpen. Alvast bedankt.

Veder lezen? Alles over:

Of zoek een apotheek bij u in de buurt.