Voor welke zorg kunt u terecht bij de huisartsenpraktijk?

Bij uw huisartsenpraktijk kunt u al uw gezondheidsvragen stellen. En ook voor speciale zorg kunt u bij veel huisartsen terecht, zoals kleine chirurgische ingrepen. In de meeste praktijken werken er naast de huisarts ook huisartsassistenten en praktijkondersteuners die u kunnen helpen.

De huisarts: uw eerste aanspreekpunt

Bij uw huisarts kunt u terecht met al uw psychische en lichamelijke klachten. Hij adviseert u en schrijft als het nodig is medicijnen voor. Kan hij u niet verder helpen? Dan verwijst hij u door. Zo ontvangt u altijd de zorg die nodig is.

Ook voor speciale zorg naar uw huisarts
Veel huisartsen voeren ook ‘extra verrichtingen’ uit. Denk bijvoorbeeld aan hartfilmpjes, longfunctietesten of het plaatsen van een spiraaltje. En ook kleine chirurgische ingrepen zoals het verwijderen van een vetbult of een verstopte talgklier. U hoeft in dat geval niet naar het ziekenhuis en betaalt daarom geen eigen risico. Een spiraaltje kunt u ook laten plaatsen of verwijderen bij een verloskundige die hiervoor een certificaat heeft. Ook dan betaalt u geen eigen risico.

Praktijkondersteuner en huisartsassistent

In een huisartsenpraktijk werken niet alleen huisartsen. Maar ook praktijkondersteuners en huisartsassistenten. Wat kunnen zij voor u betekenen?

Hiervoor kunt u terecht bij de praktijkondersteuner
De praktijkondersteuner geeft onder andere voorlichting en instructies aan patiënten over chronische aandoeningen en zorgprogramma’s. Zo kan het werken in de zorg best zwaar zijn en stress geven. Hierdoor kunt u te maken krijgen met psychische klachten. Voor lichte psychische klachten kunt u terecht bij de praktijkondersteuner GGZ. De praktijkondersteuner GGZ is opgeleid om u in een vroeg stadium te helpen. En hoe eerder de psychische klachten gesignaleerd worden, hoe eerder u van deze klachten af bent.  

De praktijkondersteuner heeft een eigen spreekuur en doet vaak ook huisbezoeken. Door de zorg van de praktijkondersteuner hoeft u minder vaak naar een ziekenhuis of instelling. U krijgt deze zorg dichtbij huis en zonder wachttijden. Bij de praktijkondersteuner betaalt u geen eigen risico.

De huisartsassistent
Als u de huisartsenpraktijk belt krijgt u de huisartsassistent aan de telefoon. Hij of zij kan u een eerste advies geven en helpt u met kleine ingrepen en onderzoeken. Bijvoorbeeld bloeddruk opmeten, wratjes aanstippen, oren uitspuiten, uitstrijkjes maken en hechtingen verwijderen.

Goed voorbereid naar de huisarts?

Bekijk dan ook eens de website 3goedevragen.nl. De website kan u helpen om goede vragen aan uw arts te stellen zodat u de informatie krijgt die u nodig hebt.