Naar de huisarts, huisartsenpost of spoedeisende hulp?

In de meeste gevallen kunt u gewoon terecht bij uw huisarts. Ook als u in eerste instantie misschien denkt aan de spoedeisende hulp van het ziekenhuis.

Wanneer naar de huisarts, huisartsenpost of spoedeisende hulp?

In 90% van de gevallen kan uw huisarts u verder helpen
Uw huisarts kan goed inschatten of hij u zelf kan helpen. Of dat u beter naar een specialist kunt gaan. Een huisarts is namelijk breed opgeleid en weet veel van veel voorkomende ziektebeelden en klachten. Bel daarom altijd eerst uw huisarts. Is er directe spoed? Dan kan de assistent een spoedafspraak inplannen of de huisarts op visite laten komen.

Buiten kantooruren naar de huisartsenpost
Is het avond of weekend? En is er directe spoed? Dan kunt u naar de huisartsenpost. Bel wel eerst even om een afspraak te maken. Zo voorkomt u onnodige bezoekjes. Als dat nodig is wordt u doorgestuurd naar de spoedeisende hulp.

Levensbedreigend? 112 of naar de spoedeisende hulp
Verkeert iemand in uw omgeving (of uzelf) in een acute levensbedreigende situatie? Bel dan het alarmnummer 112. Er komt dan zo snel mogelijk een ambulance. Maar eventueel ook de politie of brandweer. U kunt dit nummer ook bellen als u geen beltegoed hebt.

Tip: sla het telefoonnummer en adres van uw huisarts en de huisartsenpost op in uw telefoon.

Maakt het voor mijn portemonnee uit waar ik naartoe ga?

Jazeker. Als u naar de spoedeisende hulp gaat, betaalt u namelijk uw eigen risico. Hierdoor kan een bezoek aan de spoedeisende hulp u al gauw tientallen tot honderden euro’s kosten. Voor een bezoek aan uw huisarts of de huisartsenpost betaalt u in de meeste gevallen geen eigen risico.

Wist u dat…

  • Een bezoekje aan de huisartsenpost ongeveer 10 keer zo duur is als uw eigen huisarts?
  • En een bezoek aan de spoedeisende hulp vaak zelfs nog meer kost?

U betaalt voor een bezoek aan de huisartsenpost geen eigen risico. Dus u merkt dit niet direct in uw portemonnee. Maar indirect wel. Het is zonde als het geld uit de zorg opgaat aan onnodig dure zorg. Want ook die verspilling betalen we met z’n allen via de premie.

Het voordeel van uw huisarts

  • Makkelijk, want altijd dichtbij
  • De huisarts kent u
  • U betaalt geen eigen risico