Nieuw: uw persoonlijke vergoedingen in onze app

Lees meer over de app
Lees meer over de app 

Vergoeding orthodontie / beugel 2019

Een recht en regelmatig gebit: we willen het allemaal. Voor onszelf en voor onze kinderen. Niet alleen omdat het mooier is, maar vooral ook gezonder! Maar wat blijkt: een op de drie kinderen heeft een beugel nodig.

Voor een beugel gaat u naar de specialist

En die specialist is de orthodontist! Waarom? Omdat orthodontisten dagelijks kinderen en volwassenen behandelen die problemen hebben met de stand van hun kaken en tanden. Zij hebben hier dus veel ervaring mee. Ook moeten orthodontisten verplicht een kwaliteitsprogramma volgen.

Heeft uw kind een grotere kans op een beugel?

Uw kind heeft een grotere kans op een beugel als het duimt, vingerzuigt of veel door de mond ademt in plaats van door de neus. Andere voortekenen zijn: moeite met spreken of kauwen, ruimtegebrek in het wisselgebit, ontbrekende tanden, of boven- en ondertanden die niet goed op elkaar passen.

Hoelang duurt een behandeling?

Meestal 2 tot 4 jaar. Tijdens het eerste gesprek bepaalt de orthodontist welke behandeling nodig is. Dit gesprek heet het intakegesprek. Daarna plaatst hij een beugel om de tanden en/of kaken recht te zetten. Deze beugel draag je meestal 2 tot 3 jaar. Na deze fase plaatst de orthodontist een retentiebeugel om de tanden- en kaken zoveel mogelijk recht te houden. Deze fase duurt meestal 1 jaar.

Wanneer krijgt u orthodontie vergoed?

Een orthodontiebehandeling kost al gauw tussen de € 2.000 en € 3.000. Deze kosten krijgt u niet vergoed uit de IZZ Basisverzekering.

Wilt u de kosten toch vergoed krijgen? Dan hebt u een aanvullende verzekering nodig.

Zorg voor de Zorg Extra 1

  • Orthodontie tot 18 jaar: 80%
  • Orthodontie vanaf 18 jaar: € 125 voor hele looptijd van de verzekering

Zorg voor de Zorg Extra 2

  • Orthodontie tot 18 jaar: 80%
  • Orthodontie vanaf 18 jaar: € 250 voor hele looptijd van de verzekering

Zorg voor de Zorg Extra 3

  • Orthodontie tot 18 jaar: 80%
  • Orthodontie vanaf 18 jaar: € 500 voor hele looptijd van de verzekering