Voorkeursbeleid medicijnen

Van een aantal medicijnen vergoeden we alléén de variant met de laagste prijs. Dit noemen we het voorkeursbeleid. Zo houden we de zorg betaalbaar en uw premie zo laag mogelijk.

Bekijk de lijst voorkeursmedicijnen

U vindt de aangewezen voorkeursmedicijnen in het overzicht met voorkeursmedicijnen, vanaf pagina 9. Soms verandert deze lijst. Uw apotheek weet altijd welke middelen geleverd mogen worden

U krijgt goede en goedkopere medicijnen vergoed

Vaak maken meerdere fabrikanten een medicijn met dezelfde werkzame stof en dezelfde werking. Deze middelen verschillen in prijs, maar niet in kwaliteit. Wij vergoeden het goedkoopste medicijn: het voorkeursmedicijn. Het gaat om hetzelfde medicijn, dat hetzelfde werkt. Het zit alleen in een ander doosje. Alle voorkeursmedicijnen zijn door het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen goedgekeurd op het gebied van kwaliteit, werkzaamheid en veiligheid.

U betaalt geen eigen risico voor voorkeursmedicijnen

Voorkeursmedicijnen tellen niet mee voor uw verplicht en vrijwillig eigen risico. Alleen de kosten die de apotheek in rekening brengt om het middel te leveren (terhandstellingskosten) vallen onder het eigen risico. Met het voorkeursbeleid besparen we in de kosten voor de steeds duurder wordende zorg. Zo houden we de zorg betaalbaar!

Uw apotheker zorgt dat u het juiste medicijn krijgt

Wij hebben met artsen afgesproken dat zij de werkzame stof op het recept vermelden in plaats van een merknaam. Uw apotheker zorgt er dan voor dat u het voorkeursmedicijn krijgt.

Uitzondering voor gebruik medicijn ander merk 

Bij hoge uitzondering kan het voorkomen dat het voor u medisch noodzakelijk is om toch een medicijn van een ander merk te gebruiken. Bijvoorbeeld omdat u een allergie heeft voor een vul- of hulpstof van het voorkeursmedicijn. Dan krijgt u het andere (duurdere) middel vergoed. Uw arts vermeldt dan ‘medische noodzaak’ op het recept. De kosten van dit medicijn vallen volledig onder uw eigen risico.

Medische noodzaak

Er kan alleen sprake zijn van medische noodzaak als u het voorkeursmedicijn al een keer heeft gebruikt. Wij hebben apothekers gevraagd dit te controleren. Het is dus mogelijk dat de apotheker, in overleg met uw arts, afwijkt van het recept en u toch het voorkeursmedicijn meegeeft.

Vergoeding voor medicijnen 

Wilt u meer weten over welke medicijnen u wel en niet vergoed krijgt? Lees dan meer informatie over de vergoeding van medicijnen

X
Wij gebruiken cookies om uw website-ervaring te verbeteren. Als u op akkoord klikt, dan gebruiken wij cookies voor de werking van de website, statistieken, social media en online marketing.
Weigeren
Akkoord