Kosten bij de apotheek

Haalt u een medicijn bij de apotheek? Dan betaalt u ook voor de dienstverlening van de apotheek. En voor een begeleidingsgesprek bij een nieuw medicijn. Deze kosten vallen onder uw eigen risico 

U betaalt voor dienstverlening apotheek

Uw apotheek rekent kosten voor de dienstverlening: de terhandstellingskosten. Dit bedrag komt bovenop de kosten van uw medicijn. Deze dienstverlening bestaat bijvoorbeeld uit:

  • Bewaken dat u geen verkeerde combinatie van medicijnen gebruikt
  • Controleren of de voorgeschreven sterkte en het voorgeschreven gebruik juist zijn
  • Het samenstellen van het medicijn
Kosten bij de apotheek

Hoogte terhandstellingskosten verschilt per apotheek

Voor elk medicijn waar een recept voor nodig is betaalt u terhandstellingskosten. De hoogte van deze kosten verschilt per apotheek, per medicijn en per tijdstip. Bij de eerste keer dat u een medicijn krijgt is het tarief meestal € 12. Maar dit bedrag kan lager of soms ook veel hoger zijn. Bijvoorbeeld als:

  • U het medicijn ’s avonds of in het weekend haalt
  • De apotheker het medicijn zelf moet maken
  • Uw medicijn is verpakt in een weekdoseersysteem

Kosten begeleidingsgesprek nieuw medicijn

Krijgt u het medicijn voor de eerste keer of is het vorige gebruik langer dan een jaar geleden? Dan geeft uw apotheker u een uitgebreide voorlichting over het medicijn. Dit noemen we het "begeleidingsgesprek nieuw medicijn". De apotheker legt uit hoe u het medicijn moet gebruiken en geeft u een uitgebreide uitleg over de werking en mogelijke bijwerkingen. Deze kosten staan apart vermeld op uw nota of declaratie.

Datum begeleidingsgesprek en medicijn op vergoedingenoverzicht

Staan de kosten van uw medicijn met een andere datum op uw vergoedingenoverzicht dan de kosten van het begeleidingsgesprek nieuw medicijn? Wij leggen u uit hoe dit kan:

  • U gaat op 19 mei naar de huisarts. De huisarts stuurt het recept voor uw medicijn naar de apotheek.
  • De apotheek voert op 19 mei het medicijn in het systeem in. Dit is ook de datum die u op uw vergoedingenoverzicht terugziet voor de kosten van het medicijn.
  • Het medicijn is 19 mei nog niet klaar, daarom haalt u het op 20 mei op bij de apotheek. Aan de balie vindt het begeleidingsgesprek nieuw medicijn plaats. De kosten voor dit gesprek staan dan met de datum 20 mei op uw vergoedingenoverzicht.

Heeft u nog vragen hierover? Neem dan contact op met uw apotheek.

Bekijk de vergoeding voor medicijnen

Wanneer u een voorkeursmedicijn krijgt, betaalt u niets voor het medicijn. U betaalt wel de terhandstellingskosten of de kosten voor het begeleidingsgesprek. Deze kosten vallen onder uw eigen risico. De rekening krijgt u later van ons.

Terhandstellingskosten vallen onder eigen risico

Terhandstellingskosten en de kosten van het begeleidingsgesprek vallen onder het eigen risico. U betaalt deze kosten dus eerst zelf, totdat u het totale eigen risico heeft betaald.

Meer weten? Neem contact op met uw apotheker

Voor meer informatie over de terhandstellingskosten en de kosten van het begeleidingsgesprek nieuw medicijn kunt u terecht bij uw apotheker.

X
Wij gebruiken cookies om uw website-ervaring te verbeteren. Als u op akkoord klikt, dan gebruiken wij cookies voor de werking van de website, statistieken, social media en online marketing.
Weigeren
Akkoord