Vergoeding anticonceptiemiddelen 2019

Tot 21 jaar krijgt u uw anticonceptiemiddelen (zoals de pil) vergoed vanuit de basisverzekering. U betaalt wel uw eigen risico. Vanaf 21 jaar krijgt u meestal alleen een vergoeding uit de aanvullende pakketten. 

Vergoeding anticonceptie vanuit de basisverzekering  

Anticonceptiemiddelen tot 21 jaar Het bedrag dat voor dat middel staat in het geneesmiddelenvergoedingssyteem (GVS).
Anticonceptiemiddelen vanaf 21 jaar Geen vergoeding, tenzij u de anticonceptiemiddelen gebruikt voor behandeling van endometriose en menorragie (als er sprake is van bloedarmoede).


Vergoeding anticonceptie vanuit de aanvullende verzekeringen

IZZ Zorg voor de Zorg Het bedrag dat voor dat middel staat in het geneesmiddelenvergoedingssyteem (GVS).
IZZ Zorg voor de Zorg + Extra 1 Het bedrag dat voor dat middel staat in het geneesmiddelenvergoedingssyteem (GVS).
IZZ Zorg voor de Zorg + Extra 2 Het bedrag dat voor dat middel staat in het geneesmiddelenvergoedingssyteem (GVS).
IZZ Zorg voor de Zorg + Extra 3 Het bedrag dat voor dat middel staat in het geneesmiddelenvergoedingssyteem (GVS).

Eigen bijdrage

Kost het anticonceptiemiddel meer dan de wettelijk vastgestelde limietprijs in het GVS? Dan betaalt u een eigen bijdrage. Ook betaalt u voor sommige anticonceptiemiddelen standaard een wettelijke eigen bijdrage. De hoogte van deze bijdrage is per anticonceptiemiddel anders.

Eigen risico

Bij een vergoeding vanuit de basisverzekering betaalt u uw eigen risico.

Bij welke zorgaanbieder kan ik terecht?

Het eerste recept van een (nieuw) anticonceptiemiddel moet zijn voorgeschreven door een huisarts, verloskundige of medisch specialist. Voor een anticonceptiemiddel gaat u naar een apotheker of apotheekhoudend huisarts.

Voor het plaatsen of verwijderen van anticonceptie (zoals een staafje of spiraaltje) gaat u naar een huisarts of medisch specialist. Deze vindt u in Vergelijk en Kies. Voor het plaatsen of verwijderen van een spiraaltje mag u ook naar een gecertificeerd verloskundige. Deze verloskundigen staan in het register van de beroepsorganisatie van verloskundigen (KNOV). In dit overzicht vindt u de praktijken waar u een spiraal kunt laten plaatsen. Uw verloskundige kan u hierover ook informeren.

Basisverzekering Natura

Hebt u de basisverzekering Natura? Dan kunt u terecht bij alle zorgaanbieders waarmee we een contract hebben. U vindt deze in Vergelijk en Kies. Gaat u naar een andere zorgaanbieder? Dan krijgt u 80% vergoed op basis van het gemiddeld gecontracteerd tarief.

Basisverzekering Restitutie

Hebt u de basisverzekering Restitutie? Dan kunt u naar alle zorgaanbieders. U krijgt dan 100% vergoed op basis van het marktconform tarief.

IZZ Basisverzekering Bewuzt

Hebt u de basisverzekering Bewuzt? Dan krijgt u 100% vergoed bij gecontracteerde aanbieders en 70% vergoed bij niet gecontracteerde aanbieders.