Nieuws
Categorieën: ZorgadviesBewegen
Door:  IZZ 22 november 2016

Fysiotherapie en een behandelindex. Hoe zit dat?

Fysiotherapie en behandelindexen. U hebt er misschien wel eens van gehoord. Maar wat is een behandelindex eigenlijk? En wat betekent dat voor u? Wij leggen het u graag uit.

Aantal behandelingen

Een behandeling kan per fysiotherapeut behoorlijk verschillen. Het overgrote deel van de fysiotherapeuten behandelt een bepaalde klacht met ongeveer hetzelfde aantal behandelingen. Maar er zijn ook een aantal fysiotherapeuten die structureel (veel) meer behandelingen nodig hebben voor een identieke klacht.

Behandelindex

De behandelindex geeft inzicht in het totaal aantal behandelingen dat een fysiotherapeut doet. Daarbij wordt natuurlijk rekening gehouden met de verschillende soorten patiënten, met verschillende soorten klachten. Een chronisch ziek persoon heeft bijvoorbeeld meer behandelingen nodig dan iemand met een acute klacht.

Wanneer een fysiotherapeut veel meer behandelingen nodig heeft om een klacht te verhelpen dan z’n vakgenoten, vragen wij hem te onderzoeken hoe dit komt. Gelukkig komt dit slechts in 5% van de gevallen voor.

Wat betekent dit voor u als patiënt?

Niets. U krijgt de zorg die u nodig hebt. Zeker voor u als zorgmedewerkers is fysiotherapie erg belangrijk. Uw fysiotherapeut helpt u gewoon bij uw klacht en geeft u de zorg die daarvoor nodig is. De behandelindex verandert daar voor u niets aan.

De behandelindex heeft voor een kleine groep fysiotherapeuten effect op het contract. Maar dit is het contract tussen zorgverzekeraar en fysiotherapeut, daar merkt u niets van.

De fysiotherapeuten geven aan dat de zorgverzekeraar steeds minder behandelingen wil. Is dit dan niet zo?

Nee. Wij vinden het belangrijk dat u als zorgmedewerker goede zorg krijgt. Zorg die bij uw klacht past en waardoor u zich weer beter voelt. Goede zorg is niet altijd méér zorg. Als alle fysiotherapeuten gemiddeld een bepaald aantal behandelingen doen en een aantal fysiotherapeuten hebben telkens weer een duidelijk hoger gemiddelde, dan is het onze taak als zorgverzekeraar daar naar te kijken.

Hoe weet een zorgverzekeraar nu hoeveel behandelingen nodig zijn voor een klacht?

Dat weten we niet en dat bepalen we als zorgverzekeraar ook niet. Een fysiotherapeut weet zelf het beste welke zorg u nodig hebt voor een bepaalde klacht en wil u zo goed mogelijk helpen. En wij vragen de fysiotherapeut ook echt niet om uw behandeling te stoppen.

We vergelijken de verschillende fysiotherapiepraktijken met elkaar en gaan met de fysiotherapeuten in gesprek wanneer de behandelgemiddelden op grond van dezelfde klacht bovengemiddeld afwijkt van zijn haar vakgenoten.

Een aanvullende verzekering geeft toch recht op een aantal behandelingen per jaar?

Dat is waar. Maar het is belangrijk om de zorg te krijgen die bij uw klacht past. Uw fysiotherapeut weet hoe hij uw klacht het beste kan behandelen op basis van de richtlijnen van de beroepsgroep. Als het merendeel van de fysiotherapeuten uw klacht in bijvoorbeeld 10 behandelingen kan behandelen en uw fysiotherapeut heeft er 16 behandelingen voor nodig, dan is de zorg wellicht niet doelmatig. Dat betekent dat de extra behandelingen uw klacht niet helpen verbeteren.

Bovendien, als het behandeltraject onnodig wordt voortgezet omdat u nog ruim voldoende vergoeding over hebt, kunnen wij de zorg ook niet meer tegen een betaalbare premie aanbieden. Dit willen wij natuurlijk voorkomen. ​

Onze zorgadviseurs staan voor u klaar

Krijgt u van uw fysiotherapeut te horen dat u niet meer behandeld kan worden wegens de behandelindex? Neem dan contact op met onze zorgadviseurs via 088 - 131 16 12. Zij zoeken dan samen met u naar een goede oplossing.

​​​
Fysiotherapie en de behandelindex. Hoe zit dat eigenlijk? ​​​Retweet ​​​