Nieuws
Categorieën: Bewegen
Door:  IZZ 26 mei 2017

‘Beweging verdient centralere rol in het zorgproces’

Steeds meer mensen hebben een zittend bestaan. Ze staan ’s ochtends op, gaan met de auto naar hun werk. Daar zitten ze de hele dag achter hun bureau. En ’s avonds terug met de auto naar huis om vervolgens op de bank te zitten. Bewegingswetenschapper Karin Valkenet van het UMC Utrecht: “Onze maatschappij wordt steeds inactiever. We weten nu dat lange periodes van onafgebroken inactiviteit echt schadelijk zijn voor de gezondheid.”

We surfen de hele wereld over van achter onze computer. Eten bestellen we eenvoudig via thuisbezorgd.nl en ook boodschappen laten we met het grootste gemak bezorgen. Kortom: we hoeven tegenwoordig de deur niet meer uit. Met de komst van computers en smartphones is het leven een stuk sneller en makkelijker geworden, maar ook inactiever. En dit is niet goed voor onze gezondheid, weet Karin Valkenet. Zij is senior onderzoeker en projectleider van UMC Utrecht in Beweging. Een van haar speerpunten: patiënten meer laten bewegen tijdens een ziekenhuisopname.

Verlies van zelfstandigheid

“In ziekenhuizen is de zorg georganiseerd rondom het bed. Niet voor niets zeggen patiënten ‘ik lig in het ziekenhuis’. Zodra ze worden opgenomen, wordt patiënten een bed gewezen. Dokters komen aan het bed, eten wordt op bed gebracht en er staat een TV voor je neus. Patiënten worden compleet verzorgd. Voor sommigen volkomen terecht natuurlijk, maar ook patiënten die nog wél veel zelf kunnen doen, verliezen hierdoor zelfstandigheid en functionaliteit.”

Langdurig herstel

De overgang van het ‘gewone leven’ naar een ziekenhuisopname is best vreemd, vindt Karin. “In de ochtend konden patiënten nog de hond uitlaten, boodschappen doen en lopend het ziekenhuis inkomen. Maar zodra ze worden opgenomen, krijgen ze een pyjama aan en gaan ze in bed liggen. Tijdens hun opname hoeven ze weinig zelf te doen. Als ze weer thuis zijn, neemt familie vaak taken uit handen. Hierdoor verliezen patiënten onnodig aan conditie en spierkracht en duurt het herstel langer.”

Bewegen centraal in het zorgproces

Een van de voornaamste doelstellingen van UMC Utrecht in Beweging is om bewegen een centralere plek te geven in het zorgproces van patiënten. Hiervoor zijn Karin en haar projectgroep druk bezig. “We willen in Nederland en in het buitenland aandacht krijgen voor het thema. Tegelijkertijd zetten we ons in om bewegen vanzelfsprekender te maken tijdens een opname in het ziekenhuis. Een dokter die langskomt om te vragen hoe het gaat met de pijn of medicatie, zou ook moeten vragen hoe het gaat met bewegen. Dit zou een vast onderdeel moeten worden.”

Aantrekkelijke gangen

Om bewegen in het ziekenhuis te stimuleren, is UMC Utrecht bezig met implementatie van bewegen op onder andere de afdeling Geriatrie. “We kijken hoe we bijvoorbeeld de gangen in het ziekenhuis aantrekkelijker kunnen maken om te lopen. En hoe we plekken buiten de kamers voor patiënten kunnen creëren om heen te gaan. Daarnaast is het belangrijk om zoveel mogelijk disciplines erbij te betrekken. Bijvoorbeeld dokters, fysiotherapeuten en verpleegkundigen in het ziekenhuis. Het gaat echt om een cultuurverandering.” Tips om meer te bewegen in het ziekenhuis zijn trouwens te vinden op www.umcutrecht.nl/beweging.