​​​Stoppen met roken

Ik wil stoppen met roken. Krijg ik een vergoeding?
Wilt u stoppen met roken? Hiervoor kunt u terecht bij uw huisarts. Deze helpt u met korte stopadviezen. Of u kunt het stoppen-met-rokenprogramma volgen. U krijgt vanuit de basisverzekering een vergoeding om één keer per jaar het stoppen-met-rokenprogramma te volgen. Biedt uw huisarts geen stoppen-met-rokenprogramma volgens de Stoppen met roken Zorgmodule aan? Dan kunt u met een verwijzing van uw huisarts naar alle zorgaanbieders die werken volgens de Zorgmodule Stoppen met Roken. Lees meer op de pagina Vergoeding stoppen met roken.
Vallen de kosten voor stoppen-met-rokenzorg onder mijn eigen risico?
Ja, het stoppen-met-rokenprogramma valt onder uw eigen risico. Korte stopadviezen of intensieve behandelingen (zonder medicatie) door uw huisarts of verloskundige tellen niet mee voor uw eigen risico.
Waar kan ik terecht voor stoppen-met-rokenzorg?

U gaat hiervoor eerst naar uw huisarts. Biedt uw huisarts geen stoppen-met-rokenzorg? Of hebt u al begeleiding van uw huisarts gehad, maar rookt u nog? In Vergelijk en Kies ziet u welke gecontracteerde zorgaanbieders deze zorg bij u in de buurt aanbieden.

U krijgt de kosten hiervan vergoed uit de basisverzekering, maar u betaalt hiervoor wel eigen risico.

Wat krijg ik vergoed als mijn zorgaanbieder geen contract met jullie heeft?
U krijgt in dat geval een lagere vergoeding en betaalt een deel van de nota zelf. Lees meer op de pagina Vergoeding stoppen met roken.
Heb ik een verwijzing van mijn huisarts nodig om het stoppen-met-rokenprogramma te volgen?
Nee, u hebt voor het stoppen-met-rokenprogramma geen verwijzing nodig van uw huisarts. Wilt u medicijnen gebruiken ter ondersteuning van uw behandeling? Dan hebt u hiervoor wel een recept van uw (huis)arts nodig.
Ik wil graag lasertherapie als ondersteuning bij het stoppen met roken. Wordt dit vergoed?
Nee, deze methode wordt niet vanuit de basisverzekering vergoed.
Ik wil graag de Allen Carr-methode volgen om te stoppen met roken. Wordt dit vergoed?
Nee, deze methode wordt niet vanuit de basisverzekering vergoed.
Krijg ik zelfzorgmiddelen en medicijnen voor het stoppen met roken vergoed?

U krijgt vanuit de basisverzekering een vergoeding voor medicijnen als u deze gebruikt ter ondersteuning van het stoppen-met-rokenprogramma (volgens de Zorgmodule Stoppen met roken). Medicijnen bestelt u bij de Nationale Apotheek. Hebt u een IZZ Natura Zorgverzekering en bestelt u de medicijnen bij uw eigen apotheek of uw apotheekhoudend huisarts, dan moet u een deel van de kosten zelf betalen. Lees meer op de pagina Vergoeding stoppen met roken.
In de aanvullende verzekering is geen vergoeding voor zelfhulpmiddelen opgenomen.

Mag ik in het buitenland een stoppen-met-rokenprogramma volgen?
Ja, in het buitenland is onze online stoppen met roken-coach beschikbaar. Verder kunt u gebruikmaken van de telefonische coaching door een van de gecontracteerde partijen.

Gaat u naar een buitenlandse zorgaanbieder voor een stoppen-met-rokenprogramma? Dan krijgt u een vergoeding volgens een niet-gecontracteerde zorgaanbieder. Houdt u er dan rekening mee dat u mogelijk een deel van de behandeling zelf moet betalen. Uw buitenlandse zorgaanbieder moet wel werken volgens de Zorgmodule Stoppen met Roken. Hebt u hier twijfels over? Neem dan vooraf contact met ons op.